tirsdag den 10. juli 2012

Nye kartofler


Noget af det bedste ved sommeren er nye, danske kartofler. Gerne tilberedt og indtaget så enkelt som muligt. Denne ret er lavet som forret, men kunne sagtens fungerer som tilbehør til en grillaften. Desuden er der ikke taget højde for præcise mål og mængder, så kan laves i det kvantum det ønskes.

Nye kartofler

Nye kartofler (alternativt asparges- eller Samsøkartofler)
Mayonnaise
Creme fraiche 38%
Purløg
Løvstikke
Tallerkensmækker
Rapsolie
(Røget) salt
Peber
Evt. rucolablomster

Tag de største kartofler fra. De skal bruges til kartoffelchips som med fordel kan laves først (se hvordan nederst). Kog nu resten af kartoflerne i vand med salt, løvstikke og peberkorn. De skal kun akkurat være møre, så det er en god idé at holde øje med dem.
Samtidig blandes lige dele creme fraiche og mayonnaise til dressing. Smag evt til med salt og hvid peber.
Ved anretning tegnes et S på tallerkenen med dressingen, hvorefter de kogte kartofler lægges i "buerne". Drys lidt salt på kartoflerne og purløg over dressingen. Anret til sidst med tallerkensmækker, chips, lidt små blade af løvstikke og evt. rucolablomster.

Kartoffelchips
Kartofler
Rapsolie
Salt

Snit kartoflerne så tyndt som muligt på et mandolinjern og udvand en halv times tid. Varm så olien i en gryde - jo større overflade, jo flere chips kan du lave af gangen. Olien er varm nok når det syder omkring en tændstik. Hold varmen på middel til middelhøj. 
Tør nu kartoflerne grundigt i et viskestykke eller køkkenrulle og lav dem i hold. Så ved du de cirka er færdig samtidig. Når chipsene bliver let lysebrune, tages de op med en hulske og lægges på fedtsugende papir. Lad være at salte før lige inden servering, da de ellers kan blive lidt bløde igen. Det samme kan ske hvis der høj luftfugtighed i rummet. 
Og skulle du få lavet lidt rigeligt, er der snacks til senere!


2 kommentarer:

  1. Uhmm nye kartofler - det er bare sagen!

    Det ser bare vildt flot ud - simple ting, anrettet smukt! Thumbs up ;)

    SvarSlet
  2. Nøj altså. Ikke alene ser det hamrende smukt ud, jeg føler mig overbevist om at der har været fest i maven, da det blev spist. Så misundelig. Vil du lave mad til mig en dag, siger jeg ikke nej, det kan du lige godt tro! :D

    SvarSlet