onsdag den 25. august 2010

Æble & timian

Æble og timian går fantastisk sammen. Og hvis man putter dem sammen med selleri, er der ikke et øje tørt.

Rib-eye steak med kartoffelterrine, syltede løgskaller, selleripuré og æblesauce


Kartoffelterrine og syltede løgskaller
2 bage kartofler
Frisk timian
Hvidløg
1 dl (sesam)olie

Snit kartoflerne så fint som muligt. Læg et lag i et lille, ovnfast fad. Hak timian og pres hvidløg i olien efter smag. Pensl kartoflerne med olien og drys med lidt salt. Læg nu lag på lag og pensl (og salt - ikke for meget!) mellem hvert, til den er ca 2,5 cm høj. Bag i ovnen ved 100 grader i en time. Tag ud og sæt på køl under pres i minimum en time. Før anretning, skærer du ca 3x12 cm stykker ud og steger på den ene side til de er gyldenbrune. Varm op i ovn.
Man kan også servere direkte fra fadet, men resultatet bliver flottest hvis de hviler under pres. Til gengæld kan man lave kartoffelterrinen i god tid.
Pynt med syltede løgskaller og lidt frisk timian.

Syltede løgskaller
10 kogte etageløg (eller perleløg) deles i skaller. Overhæld med den varme syltelage og lad trække i minimum 30 minutter.

Lage
10 cl porter (fx Carls)
5 cl æbleeddike
35 g rørsukker
5 peberkorn
1 kvist timian

Alle ingredienser bringes i kog og sukkeret opløses. Der er ingen grund til at bruge en dyr porter, så smid en Carlsberg i lagen og gem de dyre dråber til en anden gang.

Sauce
2,5 dl æblemost
1/2 dl kalvefond
1 kvist timian

Kog æblemost og fond ind til det halve. Si tmianen fra og kog yderligere ind til det begynder at tykne. Smag evt til med salt og peber.
Udfaldet af saucen afhænger helt sikkert af mostens kvalitet. Prøv Ren Most - Cox Orange fra Æblemosteriet, som er både koldpresset og ufiltreret og smager fantastisk.

Selleripuré
1/2 knoldselleri
2 fed hvidløg
20 g smør
Mælk
Salt

Kog selleri og hvidløg i saltet vand til de er møre og blend med smør og lidt mælk. Smag til med salt.

Min sauce blev lidt tynd, da kalvefonden jeg brugte var sindsyg salt og jeg måtte derfor fortynde den lidt.. Men smagen taler for sig selv.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar