torsdag den 20. maj 2010

Første menu

For at skyde bloggen igang, måtte jeg nødvendigvis lave et festmåltid. Menuen er til 3 personer.

Første forret er en Bo Bech kreation med mikroskopiske ændringer.

Grønne asparges med hvide asparges og citron
9 stk grønne asparges
4-6 stk hvide asparges
2 dl sødmælk
1-2 citroner (skallen heraf)
2 spsk smør

De hvide asparges skrælles og koges møre i mælken under låg. Blendes så til en fin, glat puré. For at opnå den rette tykkelse, sørg for ikke at få for meget væde med efter kogning - så bliver den lidt for tynd ligesom min (se billedet). Smag til med salt.

De grønne asparges renses og bunden knækkes af hvorefter aspargsene grilles i ca 1 minut på hver side.

Brun smøret imens. De grønne asparges vendes til sidst i revet citronskal (i rigelige mængder).
Værsgo.

Anden forret:

Avocado med mynteolie og mandel"flis"
1 avocado
6 mandler
mynteolie
havsalt

Halvér avocadoen, pil den yderste skal af og snit i tynde lameller. Nu kan du passende lege og lave dine egne mønstre på tallerkenen. Husk at gemme skiverne fra den yderste del af avocadoen til at afslutte mønstret (se billede).

Snit mandlerne helt fint med en skarp kniv så de splintre lidt. Rist af på en tør pande. Når de begynder at mørkne og dufte er de klar.

Drys mandel"flisen" over avocadomønstret, dryp med mynteolie og drys med havsalt.

Mynteolie (eller mojitoolie som den hurtigt blev døbt)
30 blade mynte
1/2 dl neutral olie
1/2 lime, saften heraf
Honning (eller sukker)

Man kunne lave en mynteolie ved at lade mynte trække i olie, men det havde jeg ikke tid til. Så derfor, blend mynte, olie og lime så længe du gider. Smag til med honning, salt og peber så du opnår en tilpas balance mellem surt, sødt, salt og peber (det stærke).

Si igennem fintmasket si, eller et te- eller kaffefilter.

Hovedret

Oksetykstegsbøf med krumme, skovsyre og timian
Kartofler i ramsløg

Kartoffelmos med løvstikke

Grøn salat
400 g oksekød
Salt
Peber
Krumme
Timian
Skovsyre

Dup kødet tørt og krydr med salt og peber. Steg hårdt et minuts tid på hver side og yderligere et minuts penge på hver side ved middelvarme. Smid gerne et par rosmarinkviste på og en klat smør på panden de sidste par minutter. Det giver lige det ekstra til den aromatiske oplevelse af kødet.

Skær bøfferne diagonalt igennem et par gange og spred ud til en vifte (se billedet), drys med en lille smule krumme, salt og friskkværnet peber og anret med frisk timian, skovsyre, kartofler og mos.

Frisk timian kan man købe alle steder, men skovsyren må du sjovt nok i skoven efter. Man kunne sagtens erstatte skovsyren med brøndkarse, kørvel, bredbladet persille eller måske fuglegræs.

Krumme
1 stk rugbrød (gerne tørt)

Bag i ovnen ved 160 grader i ovnen til det er knasende tørt og en smule branket, ca 30 min. Alternativt kan man riste det hårdt i en brødrister eller en tør pande. Det tilfører lidt sprødhed og brændthed til det saftige kød og giver en god kontrast.

Kartofler i ramsløg
9-12 små kartofler
Ramsløgpesto
Salt

Kog kartoflerne til de er møre, eller når de nemt glider af når du stikker en gaffel i dem. Vend med ramsløgpesto og drys med lidt salt. Da ramsløg er en sæsonvare der vist har peaket nu, kunne man med fordel skifte ud med en persillepesto. Laves på samme måde som ramsløgpesto.

Ramsløgpesto
30-40 blade ramsløg
2 dl neutral olie
Salt
Peber

Blend ramsløgbladene med olien og smag til med salt og peber og evt lidt citronsaft. Citronsaften virker desuden osse preserverende.

Kartoffelmos med løvstikke
2 bagekartofler
2 spsk græsk yoghurt
Løvstikkepesto
Salt
Peber

Kog kartofler møre og mos dem med en gaffel eller hvordan du nu kan lide at lave din mos. Vend med yoghurt og smag til med løvstikkepesto, salt og peber.

Løvstikkepesto
30-40 blade (og stængler) løvstikke
1-1 1/2 dl neutral olie

Blend sammen.
Grunden til jeg laver en pesto ud af løvstikken, er for bedre at kunne kontrollere den som smagsgiver, i dette tilfælde, i mosen. Jeg laver altid "madpesto" af de kraftige kydderurter som persille, løvstikke og ramsløg, dvs ikke "snackpesto" som den traditionelle basilikumpesto med både parmesan, hvidløg og nødder. Det gør jeg for det første for at konservere urten og fordi det er den rene smag jeg er interesseret i og ikke nødvendigvis noget der kunne stå som en selvstændig ret.

Salat

3 (mini) hjertesalat
Løgtoppe
Parmesanost
Citron/olie

Skær det nederste af stokken af, halvér og skyl og rens salathovederne grundigt. Lad dryppe af. Når de er nogenlunde tørre, anrettes de på nogle mindre tallerkner og garneres med fintsnittede løgtoppe, parmesanflager og olien. Der går ét salathovede pr mand.

Citron/olie
1/2 citron, saften heraf
1/4 dl olivenolie
Sukker
Salt
Peber

Pisk citronsaft og olie sammen med en gaffel og smag til med sukker, salt og peber. Spæd evt op med lidt vand hvis du synes den bliver for kraftig.

Alt i alt, et prægtigt måltid. Kødet fik lov at ligge lidt for længe på panden, så laver du selv menuen, så vær vaks. Nåja, og så glemte jeg krummen...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar